Mangan (Mn)

Behövs för:

Cellens försvar mot fria radikaler. Deltar även i omsättningen av kolhydrater och fetter.

Brist:

Hittills ej rapporterad hos människan. Hos djur: Skelettförändringar, förmodligen därför att broskbildningen störs.

Rekommenderat dagligt intag:

Underlag för en exakt rekommendation saknas. Det genomsnittliga intaget i Sverige beräknas vara ca 2,6 mg.

Finns i:

Fullkornsprodukter, ris och nötter m.m.

Exempel:

50 g Lingon har en mängd av 2 mg mangan per portion.

30 g Fullkornsmjöl har en mängd av 1 mg mangan per portion.

30 g Ris (parboiled),torr vikt, har en mängd av 1 mg mangan per portion.

30 g Rågsikt har en mängd av 1 mg mangan per portion.

5 g Vetegroddar har en mängd av 1 mg mangan per portion.

30 g Sötmandel har en mängd av 1 mg mangan per portion.

5 g Vetekli, har en mängd av 1 mg mangan per portion.

200 g potatis, har en mängd av 0,2 mg mangan per portion.