Mangan (Mn)
Behövs för:
Cellens försvar mot fria radikaler. Deltar även i omsättningen av kolhydrater och fetter.
Brist:
Hittills ej rapporterad hos människan. Hos djur: Skelettförändringar, förmodligen därför att broskbildningen störs.
Rekommenderat dagligt intag:
Underlag för en exakt rekommendation saknas. Det genomsnittliga intaget i Sverige beräknas vara ca 2,6 mg.
Finns i:
Fullkornsprodukter, ris och nötter m.m.
Exempel:
50 g Lingon har en mängd av 2 mg mangan per portion.
30 g Fullkornsmjöl har en mängd av 1 mg mangan per portion.
30 g Ris (parboiled),torr vikt, har en mängd av 1 mg mangan per portion.
30 g Rågsikt har en mängd av 1 mg mangan per portion.
5 g Vetegroddar har en mängd av 1 mg mangan per portion.
30 g Sötmandel har en mängd av 1 mg mangan per portion.
5 g Vetekli, har en mängd av 1 mg mangan per portion.
200 g potatis, har en mängd av 0,2 mg mangan per portion.