Zink (Zn)
Behövs för:
Många enzymers funktioner, bl.a. vid transport av koldioxid från vävnaderna till lungorna, genbildning och proteinproduktion. Zink binds också till hormonet insulin som reglerar kolhydratomsättningen i kroppen.
Brist:
Försämrad tillväxt hos barn och tonåringar, försämrat infektionsförsvar, försämrad sårläkning, förändring i huden och avtrubbat smaksinne.
Rekommenderat dagligt intag:
Män: 9 mg
Kvinnor: 7 mg
Gravid: 9 mg
Ammande: 11 mg
Finns i:
Kött, kli, fullkornsmjöl m.m.
Exempel:
125 g Nötkött har en mängd av 5 mg zink per portion.
125 g Griskött har en mängd av 3 mg zink per portion.
30 g Havregryn, har en mängd av 1 mg zink per portion.
125 g Strömming, har en mängd av 1 mg zink per portion.
30 g Fullkornsmjöl, har en mängd av 1 mg zink per portion.
100 g Gröna ärtor, har en mängd av 0,8 mg zink per portion.
60 g Ägg, har en mängd av 0,5 mg zink per portion.
50 g Banan, har en mängd av 1 mg zink per portion.
5 g Vetekli, har en mängd av 0,5 mg zink per portion.
Obs!
I fullkornsmjöl finns ett ämne, fytinsyra, som binder zink. Om degen får jäsa länge, t.ex. över en natt, minskar mängden fytinsyra och kroppen kan ta upp mer zink ur brödet.