Zink (Zn)

Behövs för:

Många enzymers funktioner, bl.a. vid transport av koldioxid från vävnaderna till lungorna, genbildning och proteinproduktion. Zink binds också till hormonet insulin som reglerar kolhydratomsättningen i kroppen.

Brist:

Försämrad tillväxt hos barn och tonåringar, försämrat infektionsförsvar, försämrad sårläkning, förändring i huden och avtrubbat smaksinne.

Rekommenderat dagligt intag:

Män: 9 mg

Kvinnor: 7 mg

Gravid: 9 mg

Ammande: 11 mg

Finns i:

Kött, kli, fullkornsmjöl m.m.

Exempel:

125 g Nötkött har en mängd av 5 mg zink per portion.

125 g Griskött har en mängd av 3 mg zink per portion.

30 g Havregryn, har en mängd av 1 mg zink per portion.

125 g Strömming, har en mängd av 1 mg zink per portion.

30 g Fullkornsmjöl, har en mängd av 1 mg zink per portion.

100 g Gröna ärtor, har en mängd av 0,8 mg zink per portion.

60 g Ägg, har en mängd av 0,5 mg zink per portion.

50 g Banan, har en mängd av 1 mg zink per portion.

5 g Vetekli, har en mängd av 0,5 mg zink per portion.

Obs!

I fullkornsmjöl finns ett ämne, fytinsyra, som binder zink. Om degen får jäsa länge, t.ex. över en natt, minskar mängden fytinsyra och kroppen kan ta upp mer zink ur brödet.