Selen (Se)
Behövs för:
Cellernas skydd mot fria radikaler. God funktion hos vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar. Skydd mot tungmetaller.
Brist:
Mot slutet av 70-talet rapporterade kinesiska läkare att selen skyddar bl.a. mot en sjukdom i hjärtmuskulaturen som tidigare varit vanligt hos barn i Keshan, ett mycket selenfattigt område. Hos husdjur kan selen förebygga muskelförtvining.
Rekommenderat dagligt intag:
Män: 50 µg
Kvinnor: 40 µg
Gravid: 55 µg
Ammande: 55 µg
Det naturliga selenintaget i bristområdet Keshan (se ovan) är ca 10 µg per dag, betydligt lägre än Sveriges genomsnitt som är ca 30 µg.
Finns i:
Bl.a. fisk och skaldjur.
Exempel:
125 g Musslor har en mängd av 70 µg selen per portion.
125 g Grislever har en mängd av 40 µg selen per portion.
125 g Renkött, har en mängd av 30 µg selen per portion.
125 g Strömming, torsk, har en mängd av 20 µg selen per portion.
100 g Räkor, har en mängd av 20 µg selen per portion.
125 g Griskött, har en mängd av 10 µg selen per portion.
50 g Ris (parboiled), torr vikt, har en mängd av 7 µg selen per portion.
60 g Ägg, har en mängd av 6 µg selen per portion.
30 g Vetemjöl, rågmjöl,, har en mängd av 1 µg selen per portion.
Obs!
Selen i stora dosor kan vara skadligt. Man kan dock utan risk äta upp till 200 µg per dag. Första varningstecknet: att man börjar dofta vitlök.