Selen (Se)

Behövs för:

Cellernas skydd mot fria radikaler. God funktion hos vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar. Skydd mot tungmetaller.

Brist:

Mot slutet av 70-talet rapporterade kinesiska läkare att selen skyddar bl.a. mot en sjukdom i hjärtmuskulaturen som tidigare varit vanligt hos barn i Keshan, ett mycket selenfattigt område. Hos husdjur kan selen förebygga muskelförtvining.

Rekommenderat dagligt intag:

Män: 50 µg

Kvinnor: 40 µg

Gravid: 55 µg

Ammande: 55 µg

Det naturliga selenintaget i bristområdet Keshan (se ovan) är ca 10 µg per dag, betydligt lägre än Sveriges genomsnitt som är ca 30 µg.

Finns i:

Bl.a. fisk och skaldjur.

Exempel:

125 g Musslor har en mängd av 70 µg selen per portion.

125 g Grislever har en mängd av 40 µg selen per portion.

125 g Renkött, har en mängd av 30 µg selen per portion.

125 g Strömming, torsk, har en mängd av 20 µg selen per portion.

100 g Räkor, har en mängd av 20 µg selen per portion.

125 g Griskött, har en mängd av 10 µg selen per portion.

50 g Ris (parboiled), torr vikt, har en mängd av 7 µg selen per portion.

60 g Ägg, har en mängd av 6 µg selen per portion.

30 g Vetemjöl, rågmjöl,, har en mängd av 1 µg selen per portion.

Obs!

Selen i stora dosor kan vara skadligt. Man kan dock utan risk äta upp till 200 µg per dag. Första varningstecknet: att man börjar dofta vitlök.